DŻEM Z ŻÓLTYCH I CZERWONYCH ŚLIWEK-MIRABELEK

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny,swojski dzem na kanapeczki.Taki dzemik jadałam u babci na wsi latem,smak dzieciństwa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 kg sliwek zóltych i czerwonych
    1 kg cukru
    1 kg cukru żelującego
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z żóltych i czerwonych śliwek-mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sliwki myjemy,drylujemy.Do dużego garnka wlewamy wode,wrzucamy wydrylowane sliwki.Wsypujemy szklankę cukru.Gotujemy,po ok 10 minutach zaczyna rozciskać np tłuczkiem do ziemniaków sliwki,uciskamy,ugniatamy,pozwoli to szybciej rozpaść sie sliwkom .Stopniowo rozciskamy i dodajemy cukier,łącznie gotujemy ok .40 minut,wtedy wszystkie sliwki sie rozpadną dokładnie.
  • 2. Gorący dzem przekładamy do słoiczków,pasteryzujemy 10 minut,odwracamy do góry dnem zeby słoiki się pozamykały

Porady

Dżem mozemy zrobić z samych żółtych sliwek bedzie miał wtedy ładny złotawy kolorek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować