Dżemik czekoladowo-śliwkowy /polska wersja nutelii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, drelujemy, kroimy na ćwiartki i umieszczamy w garnku
2.Smażymy na wolnym ogniu ok. 1 godziny od czasu do czasu mieszając
3.Po godzinie dodajemy cukier, kakao, pokrojone orzechy włoskie i cały czas mieszamy.
Im dłużej gotujesz tym dżemik jest bardziej gęsty.
4.Przekładamy dżemik do gorących słoiczków i wekujemy.
Wekujemy: Zakręcone słoiczki wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy je (od momentu pierwszego bulgotania przez 15 min na malutkim ogniu). To jedno z tych pojęć oczywistych a na początku sprawia małą trudność.
5.Pyszny antydepresant na jesienne wieczory.
Smacznego Ania&Nika
Komentarze