Ciasto Dziury

4.99 (186 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

fajne wyjątkowe ciasto, ekstra smaki, polecam gorąco !!!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto na blaszkę 35x40
    biszkopt jasny:
    4 jaja
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 budyń śmietankowy

    biszkopt ciemny:
    4 jaja
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki tortowej
    2 czubate łyżki kakao- zalane odrobinę wrzącej wody tak żeby powstała papka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 budyń czekoladowy


    krem ajerkonikowy :
    25 dkg masła
    1 szkl cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    6 żółtek
    100 ml wódki lub 50 ml spirytusu
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/2 szkl wody


    krem czekoladowy:
    25 dkg masła
    2 żółtka,
    3/4 - 1 szkl cukru pudru (wg uznania)
    2-3 łyżki kakao - zaparzyć gorącą wodą tak żeby powstała papka
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto dziury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. upiec dwa biszkopty- jasny i ciemny.

    krem czekoladowy:
    żółtka utrzeć z cukrem pudrem ( cukru dodajemy wg uznania). Masło utrzeć i po trochu dodawać utarte żółtka z cukrem a na końcu dodaj kakao. można dodać trochę wódki.


    krem ajerkoniakowy :
    masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. następnie dodawać po 1 żółtku nadal ucierając. kolejno małymi porcjami wlewać wódkę i ucierać. pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną letnią żelatyną.

    do nasączania robimy poncz z herbaty z cytryną i odrobiną wódki. ( wódki nie musi być)

    biały biszkopt odwracamy do góry nogami, lekko nasączmy ponczem i smarujemy kremem czekoladowym.
    ciemny biszkopt- wycinamy kieliszkiem dziury, wcześniej mniej więcej wyznaczamy późniejsze kawałki ciasta. taki wykrojony biszkopt kładziemy na krem czekoladowy i dociskamy. delikatnie nasączamy ponczem a w wycięte dziury nakładamy po jednej wiśni z nalewki i krem ajerkoniakowy.
    wycięte kawałki ciemnego biszkoptu tniemy na cieńsze krążki i dekorujemy nimi ciasto wkładając w każdą dziurę wypełnioną kremem ajerkoniakowym.

    SMACZNEGO !!!

Porady

krem ajerkoniakowy szybko tężeje więc dobrze mieć wszystko wcześniej przygotowane. jaja dobrze mieć z pewnego źródła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ajerkoniak Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować