krem czekoladowy:
żółtka utrzeć z cukrem pudrem ( cukru dodajemy wg uznania). Masło utrzeć i po trochu dodawać utarte żółtka z cukrem a na końcu dodaj kakao. można dodać trochę wódki.
krem ajerkoniakowy :
masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. następnie dodawać po 1 żółtku nadal ucierając. kolejno małymi porcjami wlewać wódkę i ucierać. pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną letnią żelatyną.
do nasączania robimy poncz z herbaty z cytryną i odrobiną wódki. ( wódki nie musi być)
biały biszkopt odwracamy do góry nogami, lekko nasączmy ponczem i smarujemy kremem czekoladowym.
ciemny biszkopt- wycinamy kieliszkiem dziury, wcześniej mniej więcej wyznaczamy późniejsze kawałki ciasta. taki wykrojony biszkopt kładziemy na krem czekoladowy i dociskamy. delikatnie nasączamy ponczem a w wycięte dziury nakładamy po jednej wiśni z nalewki i krem ajerkoniakowy.
wycięte kawałki ciemnego biszkoptu tniemy na cieńsze krążki i dekorujemy nimi ciasto wkładając w każdą dziurę wypełnioną kremem ajerkoniakowym.
SMACZNEGO !!!
Porady
krem ajerkoniakowy szybko tężeje więc dobrze mieć wszystko wcześniej przygotowane. jaja dobrze mieć z pewnego źródła.
Komentarze