Dziadyga

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie jabłek i orzechów w czekoladowym cieście wspaniale pasuje do porannej i popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 całych jajek
    4 szklanki mąki
    6 jabłek
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1 1/2 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    2 cukry waniliowe
    2 łyżki kakao

Dziadyga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy 1/2 oleju i 1/2 mąki. Ucieramy to wszystko i dodajemy drugą część oleju i mąki. Następnie dodajemy cukier waniliowy, cynamon, soda, proszek do pieczeni. Wszystko razem mieszamy. Myjemy jabłka i kroimy je na kostkę, orzechy siekamy, dodajemy wszystko do ciasta.Ciasto wyłożyć na blachę 25x42 . pieczemy 45 min w tem. 180 C
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy