1.Składniki macy mieszamy,
wlewamy tyle wody, aby po zagnieceniu
ciasto miało konsystencję
ciasta makaronowego.
Cienko rozwałkowujemy na placki
wielkości patelni, nakłuwamy
widelcem. Pieczemy na jasnozłoty
kolor. Odstawiamy do
wystygnięcia. Kruszymy w dłoni
lub wałkiem na małe kawałki.
Lekko zwilżamy wodą.
2.Mięso i boczek kroimy w ok.
1-cm kostkę, wkładamy do macy,
wbijamy jajka i wsypujemy
wszystkie przyprawy. Wyrabiamy
ręką, by składniki dobrze się
połączyły – masa musi być
zwarta i wilgotna.
3.Brytfannę smarujemy smalcem
i oprószamy bułką tartą.
Wkładamy masę i lekko ugniatamy.
Na wierzch kładziemy
kilka wiórków smalcu. Brytfannę
przykrywamy, wstawiamy
do rozgrzanego do temperatury
200 °C piekarnika i pieczemy
ok. 2 godzin na złoty kolor.
Komentarze