1.CIASTO:
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy chwilkę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy. Czynność powtarzamy 5 razy - pieczemy 5 osobnych placków przez ok. 15 min w 180 st. C i studzimy.
KREM I:
300ml mleka zagotować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Resztę składników (bez masła) łączymy i dodajemy do mleka. Gotujemy budyń, a zimny miksujemy z miękkim masłem na puch.
KREM II:
Kremówkę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru (1 łyżka). Resztę cukru rozpuszczamy do powstania płynnego karmelu i wylewamy do na papier do pieczenia. Zastygnięty kruszymy na kawałki. Orzechy oraz kawałki karmelu łączymy z kremówką.
blat - budyń - kremówka - blat...
Porady
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu.
Komentarze