Egzotyczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto; Mąkę przesiać na stolnicę połączyć z cukrem proszkiem do pieczenia,dodać margarynę pokrojoną na wiórka wbić jajo i żółtko i zagnieść ciasto.Włożyć do zamrażalnika i zmrozić dobrze.
2.Masa: Jajka rozbić oddzielić żółtka od białek i utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać zmielony twaróg wsypać budyń i wlać śmietanę kremówkę ,całość ubić dokładnie mikserem na najwyższych obrotach.Pod koniec ubić oddzielnie białka na sztywno i dodać do masy,delikatnie wymieszać
3.Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć pergaminem lub natłuścić zetrzeć na tarce zmrożone ciasto wylać masę serową i wyłożyć na wierzch osaczone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy. Wstawić do rozgrzanego do 180*c piekarnika i piec 60 minut. Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przed podaniem zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze