Egzotyczny sernik na gotowanym budyniu

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Polecam gorąco!

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm
    Masa serowa:
    1 kg mielonego sera białego
    5 jajek
    3 budynie waniliowe
    600 ml mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    32g cukru waniliowego
    4 łyżki cukru do budyniu

    Ponadto:
    Biszkopty do wyłożenia tortownicy
    Puszka brzoskwiń
    50g kokosu do posypania – opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Egzotyczny sernik na gotowanym budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia tortownicę. Brzoskwinie odsączyć z syropu. 400 ml mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym mleku rozmieszać dwa budynie. Mieszankę wlać na gotujące się mleko, zagotować cały czas mieszając. Ostudzić. Wszystkie składniki sernika przełożyć do jednej miski i utrzeć do powstania jednolitej i lśniącej masy. Nie należy ucierać zbyt długo, aby zbytnio jej nie napowietrzyć. ¾ masy serowej przelać do tortownicy, wyłożyć brzoskwinie i zalać pozostałą masą. Sernik posypać kokosem. Piec przez ok. 60 – 70 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Przełożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować