Egzotyczny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier.Do piany dodać Żółtka. Delikatnie wymieszać. Wsypać mąki i proszek, wymieszać drewnianą łyżką. Wylać do tortownicy. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjąć z formy i zdjąć papier. Zostawić do ostudzenia.
2.Dwie galaretki gruszkowe rozpuścić w 500 ml. gorącej wody. Delikatnie wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do Miski wrzucić serek. Zmiksować. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Następnie dodać gęstniejącą już zimną galaretkę. Zmiksować. Wylać na biszkopt w zamkniętej formie. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
3.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Kiwi włożyć na 5 minut do wrzątku po to, aby galaretka na nim się zgęstła. Owoce obrać, podzielić na cząstki. Pomarańcze obrać z błonek. Ułożyć na masie serowej. Zalać zimną galaretką Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Porady
Do dekoracji można użyć dowolnych owoców, np. brzoskwiń lub winogron.
Komentarze