Ekologiczny chleb z ziarnami

4.5 (155 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na chleb, bez przygotowywania rozczynu.POLECAM

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna razowa typ 2000: 0.5 kilograma
    - mąka żytnia razowa typ 2000: 0.5 kilograma
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - płatki jęczmienne: 0.5 szklanki
    - otręby pszenne: 1 szklanka
    - słonecznik łuskany: 0.25 szklanki
    - siemię lniane: 0.25 szklanki
    - pestki z dyni: 0.25 szklanki
    - olej: 100 mililitrów
    - woda ciepła: 1 litr
    - drożdże: 5 dekagramów
    - sól: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ekologiczny chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszanka zbożowa 1. Wymieszać wszystkie sypkie składniki, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, połączyć z ziarnami, dodać olej i dokładnie wymieszać.



  • 2. Przygotować 2 podłużne foremki ,wysmarować je tłuszczem i wysypać otrębami ,przełożyć ciasto i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy.
    Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  • chleb ekologiczny 3. Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika - nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować