Eklerki z polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wodę z masłem zagotować w garnku. Wsypać mąkę, mieszać tak , aby ciasto się nie przypaliło, ciasto jest dobre , gdy odchodzi od garnka.
Ostudzić (ciasto musi być zimne). Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto wyciskać za pomocą szprycy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 25 min. Ostudzić , przekroić na 2 części.
2.Masę budyniową rozpuścić w czterech łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać do powstania gęstej masy.Masę ostudzić.
Margarynę podgrzać w garnku, tak aby zmiękła, ucierać trzepaczką, dodać łyżką budyń, cały czas ucierając. Masę budynowią przełożyć na gotową dolną część eklera i przykryć górną.
Polewa krówkowa:
3. W garnku lub na patelni rozpuścić krówki z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i polać gotowe eklery.
Smacznego !
Porady
Eklerki są lepsze następnego dnia, gdy krem "wchłonie" się trochę w ciasto, a same eklery lepiej smakują zimne.
Komentarze