Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wytrawne podłużne ciastka napełnione wyrazistą pastą na bazie jajek, tuńczyka i świeżego szczypiorku. Idealnie sprawdzą się jako przystawka oraz imprezowa przekąska.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki

    Ciasto:
    130ml wody
    1/2 szklanki mąki pszennej
    70g masła extra
    szczypta soli
    2 jajka

    Farsz:
    5 jajek
    2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    1 pęczek szczypiorku
    4 łyżki majonezu
    50g żółtego sera
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    sól morska
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-022lwkp 1. Ciasto
    Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo jajka i ciągle miksować aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego i uformować eklerki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
    20-30minut. Pozostawić do wystygnięcia a następnie przekroić wzdłuż
    na dwie równe części.
  • image-246q7w6 2. Farsz
    Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać. Jajka, tuńczyka i szczypiorek przełożyć
    do miski, dodać starty żółty ser, majonez i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać.
  • image-1b9dk72 3. Dolną część eklerka posmarować farszem jajeczno- tuńczykowym
    a następnie przykryć górną częścią ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować