Eklerki z pianką kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić, dodać wodę i zagotować. Następnie wsypać mąkę i mieszać do momentu aż masa zbije się w jedną kulę i zrobi się szklista. Zdjąć garnek z ognia i chwilę przestudzić masę. Po ok. 10 min dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Każde następne jajko również dodawać pojedynczo po dokładnym wymieszaniu. Masą napełnić szprycę i wyciskać na pergamin eklerki. Piec ok 15-20 min w temp. 180st. Jeszcze gorące przeciąć na pół.
2.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje wymieszać z masą krówkową. Kremówkę ubić na sztywno i partiami dodawać do masy, aby śmietana nie upadła. Gotową masą nadziać eklerki. Można polać je rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze