Eklery z kremem budyniowym

4.5 (148 ocen)

  • 4 godz.

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy , eklerki są fantastycznym wspomnieniem z dzieciństwa .

  • 4 godz.

Składniki:

  • ( na ok. 20 sztuk )

    Ciasto :

    1 szklanka wody

    szczypta soli

    125g masła lub margaryny

    1,5 szklanki mąki pszennej

    4 jajka (duże )



    Krem :

    3 szklanki mleka

    1 szklanka cukru

    ziarenka z połowy laski wanilii

    4 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej



    120g masła w temperaturze pokojowej

    100 ml śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Eklery z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :

    W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli oraz z tłuszczem . Gdy masło się roztopi zmniejszamy gaz i jednym ruchem wsypujemy całą mąkę . Energicznie mieszamy , do czasu połączenia się składników i aż mąka zacznie zlepiać się w zbitą kulę . Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia .

    Wystudzone ciasto stopniowo łączymy za pomocą miksera z całymi jajkami . Ciasto przekładamy do szprycy , rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Ciasto podczas pieczenia podwoi swoją objętość także musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20 minut , aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru . Przez 10 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek .
  • 2. Krem :

    Mleko , cukier , wanilię i obie mąki łączymy razem w rondelku . Wstawiamy na gaz i zagotowujemy tak jak budyń cały czas mieszając . Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny rozcieramy mikserem z miękkim masłem a następnie powoli wlewamy śmietankę .

    Upieczone eklery rozcinamy na połowę i wnętrze każdego wypełniamy gotowym kremem . Wierzch eklera polewamy roztopioną czekoladą .

Porady

Z racji , że i krem i ciasto potrzebują czasu na wystudzenie radzę na początku przygotować jednocześnie ciasto parzone oraz budyń , odstawić do wystudzenia a następnie oba rozcierać z resztą składników . Zaoszczędzimy przez to czas .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować