Ekspresowy piernik przekładany marcepanem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon, kakao i cukier doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy, żeby ostygło. Następnie, do zimnej masy, dodajemy po kolei mleko, żółtka, mąkę wymieszana z sodą. Białka ubijamy i pod koniec delikatnie łączymy z masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (piekłam wyjątkowo na termoobiegu) około 60 minut. Po 45 minutach pieczenia sprawdzamy stopień upieczenia piernika patyczkiem.
2.Marcepan rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując nieco cukrem pudrem. Wycinamy koło o średnicy równej wielkości piernika. Upieczony i ostudzony piernik przekrawamy. Na dolnej części cienko rozsmarowujemy powidła, kładziemy masę marcepanową, znowu cienko smarujemy powidłami i przykrywamy drugą częścią ciasta.
3.Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do roztopienia, a następnie do krótkiego zagotowania. Tężejącą polewę wylewamy na piernik i dowolnie ozdabiamy.
Komentarze