Super ciacho nie tylko od święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;)
Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 23:
2 jajka
150-180 gr cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki)
65 gr masła roztopionego i ostudzonego
125 gr maku zmielonego (suchego)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 gr mąki pszennej
165 gr śmietany 18 %
80 gr rodzynek (może tez być żurawina)
40 gr orzechów
80 gr skórki kandyzowanej
Ekspresowe ciasto makowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę Pokojową !
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy mak zmielony, mąkę z proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą.
ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min.
Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;)
Kostki czekolady białej umieszczamy w miseczce nad parą (np. nad garnuszkiem z gotująca się wodą ale tak aby miseczka nie dotykała wody ) i roztapiamy.
Polewamy ciasto w dowolny sposób. Smacznego !
Komentarze