Ekspresowe Gołąbki W Kapuście Pekińskiej (pieczone)

0 (0 ocen)

Takie gołąbeczki to ja lubię. Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :)

Składniki:

  • Składniki na około 15 gołąbków:

    1 dość spora kapusta pekińska
    około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe )
    1 torebka ryżu
    1/2 sporej cebuli
    sól, pieprz, papryka słodka

    Na sos:
    około 700 ml wody lub bulionu
    3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 %
    3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 liście laurowe
    4-5 kulek ziela angielskiego
    sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej (pieczone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.
  • 2. Z kapusty odkrajamy dół (około 8-10 cm ). Pierwsze wierzchnie liście zdejmujemy i wyrzucamy, resztę rozkładamy i lekko ścinamy białą część.Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Każdy liść zanurzamy we wrzątku na około 30s do 1 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby wysechł i wystygł.
  • 3. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości.
  • 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista.
  • 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania.
  • 6. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.
  • 7. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
  • 8. Zalewamy nasze gołąbki tak aby sos przykrył ich w całości.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60 min.
    Ja piekłam 40 min pod lekkim przykryciem z folii aluminiowej, na koniec ja zdjęłam i dałam aby lekko odparował sos.
    Niestety zdjęcia z przygotowania gołąbków przepadły :(
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować