Ekspresowe słodkie bułeczki ziemniaczane z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 5 min

Zdrowe, szybkie i proste bułeczki są hitem naszych śniadań, Idealne aby zabrać je ze sobą do pracy, świetna alternatywa dla kupnych drożdżówek.

  • 5 min

Składniki:

  • 125 g mąki pełnoziarnistej,
    120 g mąki tortowej
    1/4 łyżeczki soli
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki otrąb pszennych
    400 g pure z ziemniaków
    1 łyżeczka cynamonu
    25 g czekolady
    10 daktyli
    1/2 szklanki gorącej wody
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Ciastka

Ekspresowe słodkie bułeczki ziemniaczane z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piec nagrzewamy do 220 stopni. Na blasze układamy arkusz papieru do pieczenia.
  • 2. Daktyle kroimy w paseczki i zalewamy gorącą wodą.
  • ciasto przed połączeniem 3. Mąki mieszamy ze sobą, solą, proszkiem, cynamonem, i otrębami.
    Ziemniaki rozgniatamy z daktylami (wlewamy razem z wodą ) i olejem. Czekoladę kroimy w kostkę dodajemy do ziemniaków.
  • zagniecione bułeczki 4. Zagniatamy ciasto, trwa to ok 3-5 minut.
  • przed pieczeniem 5. Rozgniatamy je ub wałkujemy na grubość ok 3 cm i szklanką wycinamy kółka, układamy na blaszce, moczymy mokrą dłonią i obsypujemy siemieniem.
  • po upieczeniu 6. Pieczemy 15 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika.
  • Słodkie bułeczki ziemniaczane z czekoladą 7. Podajemy z masłem i konfiturą lub twarożkiem.
  • Słodkie bułeczki ziemniaczane z czekoladą 8. Smacznego!

Porady

Tak przygotowane bułeczki świetnie się przechowują i pozostają świeże przez kilka dni. Upieczone z podwójnej porcji składników spokojnie będą na całotygodniowe śniadania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować