Mój ulubiony sposób na wykorzystanie resztek ziemniaczanego pure. Dodatek maku i czekolady czyni je absolutnym hitem na przyjęciach lub jako dodatek do popołudniowej kawy.
5 min
Składniki:
400 g ubitych ziemniaków,
110 g mąki tortowej,
110 g mąki pełnoziarnistej,
10 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
25-30 g intensywnej w smaku czekolady
10 daktyli + 1/2 szklanki wrzątku
100 g masy makowej z puszki
1 łyżeczka aromatu arakowego
3 łyżki oleju roślinnego/ oliwy
Ekspresowe słodkie rożki ziemniaczane z makiem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włączyć piekarnik na 200 stopni, góra dół, z termoobiegiem.
2.Daktyle pokroić w paseczki i zalać wrzątkiem. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, około 5mmx5mm.
3.Ziemniaki jeszcze raz ubić. Dodać do nich gorące daktyle, wymieszać, po czym dodać aromat arakowy, masę makową olej oraz czekoladę. Dokładnie połączyć i dodać do mąki.
4.Wyrobić gładkie ciasto. Trwa to ok 3-4 minut, masy łączą się błyskawicznie.
5.Rozwałkować, na grubość 3 cm, uformować prostokąt, kroić go na 8 kwadratów, a je na 16 trójkątów prostokątnych – wzdłuż przekątnej .
Układać na blasze, przed pieczeniem można je posypać cukrem lub mąką, ja posypałam je mąką.
6.Piec 15 minut, po upieczeniu wyciągać z pieca.
7.Można je też zapakować i podarować taki słodki prezent bliskiej osobie
Komentarze