Ekspresowo pyszna zupa serowa

4.5 (189 ocen)

  • 25 min

Zupę pierwszy raz przygotowałam z moją 14-letnią córką. Smakowała nawet mężowi, który nie lubi takich "wynalazków " i stawia raczej na tradycyjne zupy. Polecam, gdy trzeba szybko ugotować coś dobrego.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    2 kostki rosołowe
    2 śmietankowe topione serki "kiełbaski"
    10 ząbków czosnku
    50 g sera mozarella
    masło lub margaryna
    pieprz
    sól
    śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ekspresowo pyszna zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy dwa litry wody i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy kostki rosołowe i mieszamy, by się rozpuściły. Dodajemy serki topione i mieszamy. Obieramy 3 ząbki czosnku, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Całość należy zamieszać i zostawić na małym ogniu.
    Rozgrzewamy patelnię i topimy na niej masło. Obieramy pozostałe 7 ząbków czosnku, przeciskamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy do zupy. Dodajemy do smaku sól, pieprz i śmietanę. Ser mozarella ścieramy i dodajemy do zupy.
    Pozostawiamy do ponownego zagotowania i gotujemy jeszcze około 5 minut, co jakiś czas mieszając by mozarella się rozpuściła.

Porady

Aby zupa była bardziej sycąca, możemy przygotować na patelni, na której smażyliśmy czosnek (chodzi o tłuszcz i aromat czosnku) usmażyć grzanki i dodać je do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować