ENGADYŃSKI TORT Z KARMELEM I ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W ostatnim czasie sporo czytam o Szwajcarii od kuchni, trochę informacji znalazłam, choć przyznam, że nie tyle ile bym chciała. Kuchnia Szwajcarska bardzo zróżnicowana i inspirująca, zdecydowanie należy do bardzo kalorycznych :), choć i osoby liczące kalorie znajdą coś dla siebie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Przepis podaję na tortownicę o średnicy 18 cm.
    Ciasto:
    30 dag mąki pszennej, ja użyłam typ 500
    15 dag masła
    12 dag cukru pudru
    1 jajo
    szczypta soli


    Nadzienie:
    35 dag orzechów włoskich, grubo krojone
    150 ml śmietany kremówki 30-36 %
    10 dag cukru
    łyżka masła
    łyżka miodu

    Do posmarowania glazura z :
    1 żółtka
    2 -3 łyżek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Engadyński tort z karmelem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na min 1 godzinę.

    2. Karmel przygotowujemy z małym rondlu łącząc ze sobą składniki. Roztapiamy, mieszamy, gotujemy przez ok 10-12 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

    3. Orzechy kroimy. W drugim rondlu łączymy ze sobą cukier, masło, miód , śmietankę, gdy się rozpuści i zagotuje wlewamy również karmel i mieszamy wszystko razem, gotując kilka minut. Do powstałej masy wsypujemy przygotowane orzechy włoskie i odstawiamy do wystudzenia.

    4. Przygotowujemy foremkę, najlepiej wyłożyć ją w całości papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na spód i boki, wlewamy masę karmelowo - orzechową. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy wierzch, można wykonać ręcznie wykonane ozdoby. Im prościej tym lepiej i piękniej. Wierzch smarujemy żółtkiem roztartym z wodą.

    5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez ok. 35 minut. Ciasto delikatnie wyciągać z formy, jest kruche i bardzo łatwo je uszkodzić. Doradzam odstawienie na 2-3 godziny, aby wystygło i karmel zgęstniał, wtedy ładnie się kroi.

    Tort jest naprawdę niesamowicie smaczny. Kruche ciasto, a wewnątrz orzechy zatopione w karmelu...rozkosz dla podniebienia i dla oczu :).

Porady

Przepis na ten tort pochodzi z południowo - wschodniej Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować