Przepis pochodzi ze zbioru ciast siostry Anastazji i jest trochę przeze mnie zmodyfikowane. Jeśli ktoś go nie zna niech koniecznie wypróbuje, ciasto zachwyci każdego.
2 godz.
Składniki:
Biszkopt według własnego przepisu
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 kostka margaryny
1 cytryna
Ponadto:
masa krówkowa o smaku kajmak
herbatniki maślane 2 paczki (250g)
krakersy
2 śmietany 36%
płatki migdałowe
kostka czekolady
1 puszka brzoskwiń
1.Biszkopt przygotowujemy według własnego przepisu, studzimy. Następnie przygotowujemy masę budyniową, MGotujemy budyń według przepisu na opakowaniu lecz dodajemy odrobinę mniej mleka żeby masa była gęściejsza, dodajemy ok 5 łyżek cukru i pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzony budyń rozcieramy z kostką margaryny i stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z cytryny ciągle miksując. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt nasączony sokiem z brzoskwiń. Następnie układamy warstwę z herbatników. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy i wylewamy na herbatniki. Na masę kajmakową wykładamy krakersy. Śmietany ubijamy na sztywno i przykrywamy nią krakersy. Posypujemy całość migdałami i startą czekoladą.
2.Przygotowaną masę budyniową wykładamy na biszkopt i przykrywamy herbatnikami.
3.Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy i wylewamy na herbatniki.
4.Na masę kajmakową wykładamy krakersy.
5.Śmietany ubijamy na sztywno i przykrywamy nią krakersy.
Komentarze