Pyszne mięsko z dodatkami a'la słynna sałatka Caprese
45 min
Składniki:
na 1-2 porcje:
1 polędwica wieprzowa (ok. 0.5 kg)
1 kulka sera mozzarella
1 pomidor
sól i pieprz
3 ząbki czosnku
sos:
pomidory w puszce 1 puszka
1 papryka czerwona
1/2 koncentratu pomidorowego w słoiczku
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia suszona i oregano do smaku
Eskalopki a'la caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i obsmażamy na patelni z każdej strony. Kiedy polędwiczka będzie obsmażona na patelnię wlewamy trochę wody aby mięso lekko poddusić (około 20 minut)
Gdy zmięknie kroimy je na plastry grubości około 1,5 cm, układamy w naczyniu żaroodpornym na dno , którego wlewamy wcześniej przygotowany sos (patrz poniżej) . Na mięsie układamy po plasterku mozzarelli i pomidora.
Zapiekamy w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.
Sos pomidorowy do naszych eskalopek przygotowujemy na oddzielnej patelni lub w garnku.
Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki i podsmażamy z czosnkiem. Jeśli soku z pomidorów będzie za mało lub szybko wyparuje dolewamy wodę. Kiedy papryka będzie już miękka miksujemy wszystko blenderem, a następnie dodajemy 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego. Mieszamy , podgotowujemy jeszcze przez kilka minut. Na końcu doprawiamy sos do smaku solą , pieprzem, bazylią i oregano.
Komentarze