Eskalopki z kurczaka i sera

4.47 (202 ocen)

  • 15 min

Jestem zwolenniczką pysznego jedzenia. Wbrew pozorom pyszne nie oznacza drogie. Dlatego postanowiłam, że co jakiś czas będę zamieszczać przepisy na tanie dania, które z pewnością poruszą podniebienia.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
    ok. 20 dag pieczarek
    łyżka masła
    1 cebula
    ok, 25 dag żółtego sera
    2 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół pęczka zielonej pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Eskalopki z kurczaka i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie pieczarek 1. Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na maśle. Kiedy będzie szklista, dodaję starte na grubych oczkach pieczarki. Podsmażam, aż do wyparowania wody (ok. 6-8 minut). Lekko doprawiam solą i pieprzem.
  • eskalopki masa 2. Pokrojonego w kosteczkę kurczaka, wystudzone pieczarki, starty na grubych oczkach ser, jajka, mąkę i przyprawy mieszam w misce. Mąka i jajko są składnikami tylko łączącymi, może więc się zdażyć, że aby połączyć składniki nie potrzeba aż dwóch jajek czy dwóch łyżek mąki. Powstała masa ma nie kleić się do rąk.
  • smażenie 3. Z powstałej pasy formułuję kotlety (ok. wielkości dłoni) i smażę na patelni teflonowej przez około 3-4 minuty z obu stron, aż do zarumienienia na złoto.
  • eskalopki 4. Podaję z ziemniaczkami puree i kolorową sałatką. Proste, tanie i smaczne :)

Porady

Kurczaka można też doprawić łagodną przyprawą do drobiu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować