Eton mess z nutą kokosową

0 (0 ocen)

Eton mess czyli pyszny, słodziutki bałagan na talerzu. Soczyste rozgniecione na talerzu owoce wymieszane z bitą śmietaną i posypane pokruszonymi bezami. Banalnie proste a jakie smaczne!

Składniki:

  • 3-4 małe porcje lub 2 duże:

    400-500 g soczystych truskawek
    200 g schłodzonego mleczka kokosowego
    1 białko
    szczypta soli
    50 g drobnego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Eton mess z nutą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.

    Białko ubijamy ze szczyptą soli.

    Gdy będzie już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru.

    Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca.

    Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy beziki o średnicy około 2 cm.

    Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut.

    Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku.

    Schłodzone mleczko kokosowe miksujemy 5 minut na najwyższych obrotach.

    Truskawki myjemy, odszypułkujemy i rozgniatamy widelcem i delikatnie mieszamy z ubitym mleczkiem kokosowym.

    Bezy kruszymy i posypujemy nimi deser.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować