Eton mess z rabarbarem

0 (0 ocen)

Lekki, delikatny rozpływający się w ustach klasyczny deser. Lekko kwaśny rabarbar i słodkie bezy - polecam.

Składniki:


  • 200 g rabarbar czerwony
    cukier do smaku
    250 ml zimnej kremówki 30 %
    bezy
    truskawki do dekoracji

Eton mess z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać rabarbar 2 łyżki cukru i gotować do miękkości.W zależności od ilości płynu podsmażać rabarbar od czasu do czasu mieszając do odparowania i uzyskania gęstawej masy.Dosłodzić do smaku i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno(nie słodzimy). Bezy podzielić na mniejsze kawałki. W szklance układać warstwami:bita śmietana,bezy,mus rabarbarowy.Udekorować bezą,truskawką i listkiem mięty.Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy