Extremalnie pyszne kulki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Musisz zrobić ciasto, coś słodkiego! Ale co!? Ja zrobiłam czekoladowe kuleczki. Pycha. Sprawdź! Naprawdę warto.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - cukier: 1 szklanka
    - jaja: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - cukier waniliowy z prawdziwą wanilią: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kakao ciemne do wypieków: 1 łyżka
    - czekolada gorzka: 200 gramów
    - masło: 50 gramów
    - likier czekoladowy: 50 mililitrów
    - orzechy, kakao, migdały do ustojenia: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Czekoladki Trufle

Extremalnie pyszne kulki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksuj 1 szklankę cukru z 4 jajkami. Dodaj 1 szklankę mąki, łyżkę cukru waniliowego i łyżkę proszku do pieczenia. Dodaj dobre kakao. Najlepiej Deco Moreno, ponieważ ma dużą zawartość kakao. Możesz zamiast kakao dodać czekoladę. Ja dodałam czekoladę Lindt - 90%. Dodaj masło, około połowy kostki. Zmiksuj. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę i piecz 20 do 30 minut w temperaturze 175st. C.
  • 2. Jak upieczesz ciasto rozdrobnij je na drobne kawałki - gruby "piasek".
    Gdy ciasto ostygnie i będzie zimne oraz skruszone dodaj Mascarpone lub Philadelphię albo inny kremowy serek. Dodałam również spory chlust likieru czekoladowego, ale Ty dodaj to co lubisz. Mascarpone dodałam małe opakowanie (250g) i było w sam raz.
  • 3. Teraz włóż tak przygotowane ciasto do zamrażarki na około 15min, może trochę dłużej, inaczej ciasto będzie się kruszyć, gdy będziesz wyrabiać kulki.

    Jak wyjmiesz z zamrażarki uformuj kulki. Takie o średnicy około 3cm będą w sam raz. Lepiej zrobić mniejsze niż ja zrobiłam, ponieważ moje trudno się formowały.

    Odkładaj wyrobione kulki na blasze wyłożoną pergaminem. Gdy zużyjesz już całe ciasto, włóż tak wykonane kulki z powrotem do zamrażarki na 30min.
  • 4. W tym czasie roztop czekoladę. Ja wzięłam deserową 200g - 90% kakao Lindta, ale zabrakło mi na 4 kulki, więc kup na wszelki wypadek 2 tabliczki.

    Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do czekolady łyżkę oliwy lub innego oleju. Jak będzie już bardzo lejąca zanurzaj kolejno kulki. Najlepiej za pomocą dwóch widelców, aby nadmiar czekolady mógł swobodnie spłynąć z kulek do miski. Gdy odcieknie cały nadmiar czekolady odłóż kulkę na pergamin.
    Gdy oblejesz wszystkie kulki, udekoruj i odłóż je do lodówki albo zamrażarki, aby czekolada zastygła.

    Smacznego.
  • 5. Zapraszam na www.sandrabakesaparty.pl po najnowsze przepisy na bardzo udane przyjęcia!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Mascarpone Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować