Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru

4.97 (184 ocen)

Ezogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji.

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy
    50 g kaszy bulgur lub kaszy kuskus
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    puszka pomidorów bez skórki lub 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
    2 łyżki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki chilli w płatkach
    1,5 łyżeczki suszonej mięty
    1/2 łyżeczki kuminu
    2 litry bulionu warzywnego lub wody
    2 łyżki masła klarowanego
    sól i pieprz do smaku
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.97 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ezogelin 1. W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
    Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki + 1/3 szklanki wody i smażyć, aż się w garnku utworzy się sos, a pomidory rozpadną się.
    Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka oraz dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż soczewica rozgotuje się.
    Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut i zagęści zupę.
    Dodać bulgur, miętę, paprykę, chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    Zupa jest gęsta, ale jeśli wyda się Wam zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody.
    Przed pod podanie skropić zupę sokiem z cytryny i posypać suszoną miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować