Fabada asturiana

4.5 (161 ocen)

  • 15 godz.

Hiszpańska fabada, to fasolowa gęsta "zupa" gotowana na różnorakim mięsie np. chorizo, kaszanka, golonka. Wyglądem przypomina nieco fasolkę po bretońsku ale smakuje trochę inaczej. A żeby poprawić pracę jelit po tym wyśmienitym daniu polecam kieliszeczek nalewki np. z aronii.

  • 15 godz.

Składniki:

  • 50 dag fasoli jaś
    25 dag wędzonego boczku (pociętego lub w kawałku)
    pętko chorizo (zdjąć flak)
    2 kaszanki (dobrej jakości, najlepiej w naturalnym flaku)
    1 golonka (peklowana)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki szafranu lub 1 łyżeczka kurkumy
    2 liście laurowe
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka wędzonej papryki hiszpańskiej lub ostrej papryki
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Fabada asturiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed gotowaniem dania wszystkie mięsa zalać ciepłą wodą i moczyć. W osobnym naczyniu tak samo należy postąpić z fasolą. Następnego dnia fasolę dodać do mięsa. Wrzucić obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, zagotować i usunąć szumowiny. Dolać 1/2 szklanki zimnej wody, zmniejszyć ogień i dodać szafran lub kurkumę i inne przyprawy (wyłączając liście laurowe, które należy dodać na godzinę przed końcem gotowania). Gotować pod przykryciem przez 2 godziny, aż fasola będzie miękka. Garnek zestawić z ognia. Wyjąć mięso. Pokroić je i dodać do fasoli.

Porady

Danie podawać na gorąco z chlebem. Fabada najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu, kiedy wszystkie smaki się wymieszają i przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować