Fagottini z nadzieniem z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W zależności od preferencji smakowych, można je przyrządzić z mąki pszennej. Cudownego aromatu dodają posiekane, świeże zioła.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g mąki gryczanej
    3 jajka
    1 gałązka majeranku
    3 gałązki szczypiorku
    pęczek natki pietruszki

    Farsz:

    350 g ziemniaków
    80 g startego parmezanu
    1 jajko
    gałka muszkatołowa

    Omasta:

    50 g masła
    1 łyżka posiekanych ziół (majeranek, szczypior, pietruszka)

Fagottini z nadzieniem z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fagottini z nadzieniem z ziemniaków 1. Na stolnicy formujemy kopiec z mąki, wbijamy jajka, posiekane zioła i szczyptę soli.
    Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.

    Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę. Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową.

    Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski (szerokość paska = średnica szklanki).
    Na środek każdego paska kładziemy farsz, składamy pasek i przy pomocy szklanki wykrawamy półksiężyce. Brzegi ciasta zlepiamy, delikatnie zakładamy, by powstały fałdy sakiewek.
    Fagottini gotujemy w osolonym wrzątku. 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Masło roztapiamy, dodajemy posiekane zioła, przez chwilę (na małym płomieniu) dusimy.

    Sakiewki podajemy polane masłem, posypujemy płatkami parmezanu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy