Ciasto kakaowe, śliwki, śmietana… ciekawe połączenie i wykorzystanie sezonowych owoców :) Oczywiście śliwki można zamienić innymi owocami, idealne również będą wiśnie.
Składniki:
5 jajek
250g margaryny
½ szkl. cukru
400 g mąki pszennej tortowej
½ kg śliwek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany
Ciasto fale dunaju ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieram razem z cukrem. Dodaję po jednym żółtku, wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta, mieszam.
Ciasto dzielę na dwie części.
Do jednej daję kakao razem ze śmietaną, mieszam. Na blachę (36x23cm) wylewam ciemne ciasto i je wyrównuję.
Na to delikatnie wylewam ciasto jasne.
Śliwki pokrojone w kostkę układam na cieście (w tym wypadku nie obtaczam ich w mące) lekko je dociskając.
Całość piekę około 45 minut w nagrzanym piekarniku do 175 – 180C.
W tym czasie przygotowuję zalewę śmietanową.
Wszystkie składniki mieszam razem i wylewam całość na ciasto dopiero 15 minut przed końcem pieczenia, do uzyskania złotego koloru.
Komentarze