Botwinkę przygotowałam w podobny sposób jak szpinak, ale jest ona od niego bardziej delikatna w smaku. Jest to dobry pomysł na szybki letni obiad, gdy nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni.
Farfalle z botwinką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.Listki botwinki, bez buraczków i łodyżek, umyć, dokładnie odsączyć z wody i pokroić.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek pokrojony w plasterki, chwilkę podgrzać nie rumieniąc. Dodać pokrojoną botwinkę i mieszając podsmażyć przez 2-3 minuty. Do rondla przełożyć odcedzony makaron, delikatnie wymieszać i wszystko podgrzewać przez moment.
3.Cukinię pokroić na kawałki i krótko grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
4.Rondel z makaronem odstawić z ognia, dodać grillowaną cukinię, doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
5.Makaron podawać posypany pokruszonym serem feta i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze