Farfalle z kurczakiem i kurkami w kremowym sosie śmietanowym

4.5 (179 ocen)

Błyskawiczne danie a zarazem wyjątkowo smaczne :)

Składniki:

  • 200 g kurek
    400 g mięsa z piersi kurczaka
    1,5 cebuli
    3 ząbki czosnku
    pęczek posiekanego szczypiorku
    5-6 łyżek śmietany 18%
    100 g serka topionego klasycznego
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    400 g makaronu farfalle
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Farfalle

Farfalle z kurczakiem i kurkami w kremowym sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Kurki myjemy i rozdzielamy na mniejsze części.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę, kurczaka kroimy w drobne kosteczki.
  • 4. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucamy cebulę i wyciskamy czosnek. Podsmażamy.
  • 5. Po chwili dodajemy kurczaka i solimy. Jak mięso się zarumieni, dodajemy grzyby i dusimy, mieszając co jakiś czas przez około 5 minut.
  • 6. Następnie dodajemy zioła prowansalskie i śmietanę. Jak śmietana nieco zgęstnieje, dodajemy serek topiony i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut na małym ogniu. Całość posypujemy szczypiorem i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować