300 g makaronu farfalle
500 g pieczarek
6 dymek
świeży tymianek
2 łyżki masła
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka posiekanego lubczyku
łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki rozmarynu
200 ml gęstej śmietany
150 g sera startego corregio
sól ,pieprz
Farfalle z pieczarkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dymki kroimy w krążki i szklimy na maśle ,obrane pieczarki kroimy na 4 i dodajemy do dymek ,oprószamy solą i pieprzem ,lekko podsmażamy. Zalewamy wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ,dodajemy przyprawy. Po 20 minutach ,sos zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby na małym ogniu redukujemy sos (wg własnych upodobań). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu ,mieszamy i lekko podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy startym serem.
Komentarze