Farfalle z pieczarkami w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolejne bezmięsne danie ,proste i bardzo smaczne.

  • 40 min

Składniki:


  • 300 g makaronu farfalle
    500 g pieczarek
    6 dymek
    świeży tymianek
    2 łyżki masła
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    łyżka posiekanego lubczyku
    łyżeczka estragonu
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    200 ml gęstej śmietany
    150 g sera startego corregio
    sól ,pieprz

Farfalle z pieczarkami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farfalle z pieczarkami w śmietanie 1. Dymki kroimy w krążki i szklimy na maśle ,obrane pieczarki kroimy na 4 i dodajemy do dymek ,oprószamy solą i pieprzem ,lekko podsmażamy. Zalewamy wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ,dodajemy przyprawy. Po 20 minutach ,sos zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby na małym ogniu redukujemy sos (wg własnych upodobań). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu ,mieszamy i lekko podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy