Farfalle z tuńczykiem i serkiem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na farfalle wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie to trwało ok 15 minut. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na 20 minut by odpoczęło.
2.Następnie rozwałkować je cienko.
3.Za pomocą radełka wyciąć długie paski o szerokości ok 1,5-2 cm.
4.Te z kolei pociąć na mniejsze prostokąciki
5.Z wyciętych kawałeczków formować farfalle
6.Gotowe kokardki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
7.W tym czasie przygotować sos. W tym celu należy na patelni roztopić masło. Na nim podsmażyć pokrojoną drobniutko cebulkę. Następnie do cebulki dodać serek i odcedzony z sosu tuńczyk. Mieszać wszystko tak długo aż serek połączy się z tuńczykiem. Doprawić wszystko solą, pieprzem i szczytą chili. Na sam koniec dodać posiekany koperek. Na przygotowany sos wyłożyć ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszać całość i podawać.
Komentarze