Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi

4.96 (155 ocen)

  • 45 min

Nieziemsko smaczne i oryginalne pierogi, które w błyskawicznym tempie znikają z talerza :) Nie znam nikogo komu nie smakowałoby te pyszna danie.

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5kg ziemniaków, 1 jajko, 3 cebule, ząbek czosnku, ok 4 łyżek mąki, pieprz, sól, 20 dag dowolnej szynku lub boczku, olej do smażenia, 2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.96 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Wiejskie pierogi z plackami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i 1 cebulę obieramy i ścieramy, przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy wyciśniety czosnek. Wszystko mieszamy dodajemy mąkę. Rozgrzwamy olej na patelni i smażymy placki.
    Na osobnej patelnie smażymy 2 pozostałe cebule pokrojone w kostkę, dodajemy szynke bardzo drobno pokrojoną i wszystko jeszcze razem podsmażamy ok 5 min.
    Usmażone placki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa używajać grubych oczek. Do zmielonych placków dodajemy cebulę z szynką i bułkę tartą. wszystko razem mieszamy.
    Gotowy farsz nakładać na ciasto pierogowe i zakleić. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy jeszcze ok 3-5 miin. Podajemy z podsmażoną cebulką. Smacznego :)

Porady

Równie dobrze smakują bez dodatku mięsa. Do fraszu można również zużyć placki, które zostały po wcześniejszym obiedzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować