Farsz na pierogi z kaszą, grzybami, fetą i porem

4.51 (196 ocen)

  • 40 min

Bardzo polubiłam robienie pierogów (a kiedyś były dla mnie zmorą). Chciałam poeksperymentować z innym farszem, więc zaczerpnęłam inspirację z tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie przygotowywało się pierogi z kaszą gryczaną. Dodałam do niej kilka moich ulubionych składników i powstał pyszny farsz.

  • 40 min

Składniki:

  • 150-200 gramów kaszy gryczanej
    200 gramów sera feta (u mnie ser bałkański)
    10 suszonych grzybów
    1 duży por
    garść natki pietruszki
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Farsz na pierogi z kaszą, grzybami, fetą i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj kaszę w delikatnie osolonej wodzie.
  • 2. Grzyby namocz we wrzącej wodzie (przez około godzinę), umyj, opłukaj, zalej wodą i gotuj przez około 40 minut.
  • 3. Pokrój por w plasterki (tylko białą część).
  • farsz na pierogi z kaszą, porem, fetą i grzybami 4. Zeszklij por na niewielkiej ilości oleju, po chwili dodaj pokrojone drobno grzyby.
  • 5. Połącz kaszę z porem i grzybami. Dodaj fetę (wystarczy ją wkruszyć), drobno pokrojoną natkę pietruszki, dopraw pieprzem (soli nie dodawaj, bo feta jest słona).
  • farsz na pierogi z kaszą, porem, fetą i grzybami 6. Nadziewaj farszem pierogi.
  • farsz do pierogów z kaszą, porem, fetą i grzybami 7. Swoje pierogi gotowałam w nieosolonej wodzie, bo farsz był dość słony i chciałam zbalansować ich smak.
  • 8. Pierogi podawaj na gorąco polane zeszkloną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Grzyby Pietruszka Por Kasza Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować