Farszynki babci Oli

4.49 (144 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Farszynki to rodzaj klusek z ciasta ziemniaczanego z farszem mięsnym. Są przepyszne i dla mnie mają prawdziwy smak dzieciństwa. Syte ,smaczne danie .

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane: 90 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki

    - mięso gotowane wieprzowe: 20 dekagramów
    - słonina wędzona paprykowana: 15 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - majeranek, kminek, sól, pieprz, papryka: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Farszynki babci oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zmielić ugotowane ziemniaki . Dodać szklankę mąki ziemniaczanej szklankę mąki pszennej, jajko , sól . Wyrobić na gładką masę i wstawić na chwilę do lodówki.
  • 2. Farsz:
    Zmielić ugotowane mięso wieprzowe razem ze słoniną oraz cebulą.
    Dodać jajko oraz przyprawy . Wyrobić na gładką masę . Przyprawić mocno, farsz powinien mieć zdecydowany smak.
  • 3. Wykonanie :
    Z ciasta firmować kulki jak na pierogi. Rozwałkować na placuszki grubości 1 cm. Napełnić farszem, zlepić i formować owalne kluski.
    Gotować we wrzątku 5 minut.
    Podawać polane masłem lub skwarkami. Odgrzewać na patelni smażąc jak kotlety . Wtedy są jeszcze lepsze.
    Babcia Ola często dodawała do farszu mięso rosołowe z kury. Wtedy brała mniej mięsa wieprzowego. Jeśli nie ma słoniny paprykowanej można użyć zwykłej oraz dodać paprykę w proszku . Farsz ma wtedy ładny kolor .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować