Farszynki babci oli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zmielić ugotowane ziemniaki . Dodać szklankę mąki ziemniaczanej szklankę mąki pszennej, jajko , sól . Wyrobić na gładką masę i wstawić na chwilę do lodówki.
2.Farsz:
Zmielić ugotowane mięso wieprzowe razem ze słoniną oraz cebulą.
Dodać jajko oraz przyprawy . Wyrobić na gładką masę . Przyprawić mocno, farsz powinien mieć zdecydowany smak.
3.Wykonanie :
Z ciasta firmować kulki jak na pierogi. Rozwałkować na placuszki grubości 1 cm. Napełnić farszem, zlepić i formować owalne kluski.
Gotować we wrzątku 5 minut.
Podawać polane masłem lub skwarkami. Odgrzewać na patelni smażąc jak kotlety . Wtedy są jeszcze lepsze.
Babcia Ola często dodawała do farszu mięso rosołowe z kury. Wtedy brała mniej mięsa wieprzowego. Jeśli nie ma słoniny paprykowanej można użyć zwykłej oraz dodać paprykę w proszku . Farsz ma wtedy ładny kolor .
Komentarze