Faszerowana cukinia nadziana mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię wrzucamy do wrzątku na ok. 10 minut. Następnie lekko studzimy i przekrawamy je wzdłuż na 3 części tak żeby powstały 2 korytarze idealne do nafaszerowania. Pomidory obieramy ze skórki uprzednio je sparzając i kroimy w plastry. Następnie wsuwamy je w szczeliny cukiniowe :). Żaroodporne naczynie skrapiamy oliwą i układamy w nim cukinię z pomidorami. Oprószamy solą i pieprzem. Mozzarellą odcedzamy i również kroimy w plastry, którymi napełniamy korytarze z pomidorami. Tak przygotowaną cukinię posypujemy posiekaną natką ( jej ilość zależy od waszych walorów smakowych) granulowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi ( wystarczy szczypta). Wszystko zapiekamy w 200 C przez ok. 40 minut.
Komentarze