Faszerowana papryka.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gratka dla osób ceniących sezonowe smaki.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    100g ryżu
    jajko
    duża cebula
    2- 3 ząbki czosnku
    10 papryk stożkowych
    pomidory w puszce
    przecier pomidorowy
    sól, pieprz, tymianek

Faszerowana papryka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu:
    Mięso mielone, ugotowany ryż, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz jajko wkładamy do miski i starannie mieszamy. Przyprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Z papryk wydrążamy gniazda nasienne. Wkładamy farsz.
  • 2. Gotowanie:
    Nafaszerowane papryki wkładamy do rondla (ja daję do brytfanki), zalewamy szklanką wody i przykrywamy. Gotujemy ok. 45 minut. Jeśli trzeba - dodajemy wody. W połowie gotowania dodajemy puszkę pomidorów i pół słoiczka przecieru. Podajemy na ciepło.

Porady

- Papryki powinny być duże i proste - wtedy najłatwiej się je faszeruje. - Jeśli masa mięsna jest zbyt lużna, można dodać trochę bułki tartej. - Żeby uzyskać bardziej egzotyczny smak można dodać łyzeczkę curry.

Komentarze

Podobne przepisy