Faszerowana rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę włożyć na 10 minut do wody, następnie ją odcisnąć.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Por umyć i pokroić w cieniutkie plasterki.
Masło rozgrzać i dodać do niego cebulę, czosnek i przygotowane jarzyny. Posolić i popieprzyć do smaku.
2.Mięso zagnieść z bułką, dodać jajka, przyprawy, sól i pieprz.
3.Formę podłużną wyłożyć plastrami boczku.
Nałożyć więcej niż połowę mięsa, uformować brzegi.
Nałożyć na mięso mieszankę jarzynową, przykryć pozostałym mięsem. Resztę boczku ułożyć na górze.
4.Tak przygotowaną roladę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez około 45-50 minut.
Po 30 minutach przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjąć z formy i pokroić na porcje.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze