Faszerowane ziemniaki z kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Fileta pokroić w małą kostkę, przyprawić solą, ostrą papryką i ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulkę, paprykę, pieczarki i kurczaka. Dusić około 15 min.
Ziemniaki:
W małym rondelku podgrzać masło z ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę.
Ziemniaki razem ze skórką dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Wydrążonego ziemniaka posmarować w środku powstałym masłem czosnkowym i posypać przyprawą do ziemniaków, napełnić powstałym farszem.
Wydrążony środek ugotować z ząbkiem czosnku w lekko osolonej wodzie, następnie zmiksować na pastę, wymieszać ze startym serem i pietruszką, uformować małe daszki na ziemniaki.
Każdy nafaszerowany ziemniak owinąć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).
Piec w piekarniku ok. 60 min w temperaturze 170° C. Po godzinie wyciągnąć ziemniaki, odwinąć z foli, nałożyć uformowane daszki. Włożyć do piekarnika na ok. 5-10 min.
Smacznego!
Komentarze