Bakłażany z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrojoną w dużą kostkę zeszklij na patelni, dodaj pomidora obranego ze skóry i bez pestek, przypraw do smaku. Podsmaż 5 min. Bakłażana rozetnij na pół, wydrąż miąższ i dodaj go do podsmażonej cebuli (bez części z pestkami). Kaszę kuskus zalej gorącym bulionem i odczekaj 5 min, aż będzie miękka, jeśli nie wchłonie całego bulionu, odlej nadmiar. Odcedź tuńczyka i połącz z przygotowaną wcześniej kaszą, następnie dodaj wszystko razem do podsmażonej cebuli z pomidorami i dorzuć świeży drobniutko pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku i nałóż do wydrążonych połówek bakłażana, polej ketchupem i posyp tartą mozarellą. Piecz 30-40 min w temperaturze 180 stopni, udekoruj świeżą bazylią.
Porady
Jeśli nie lubisz ryby, możesz użyć zamiast tuńczyka mięsa mielonego :)
Komentarze