Bakłażany z tuńczykiem

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Zdrowa, lekka przystawka na ciepło o oryginalnym smaku

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 średni bakłażan
    - 1/3 szklanki kaszy kuskus
    - puszka tuńczyka w sosie własnym
    - 1 średnia cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 pomidor
    - tarty ser mozarella
    -przyprawy, ketchup
    -pół szklanki bulionu, może być z kostki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażany z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowany bakłażan 1. Cebulę pokrojoną w dużą kostkę zeszklij na patelni, dodaj pomidora obranego ze skóry i bez pestek, przypraw do smaku. Podsmaż 5 min. Bakłażana rozetnij na pół, wydrąż miąższ i dodaj go do podsmażonej cebuli (bez części z pestkami). Kaszę kuskus zalej gorącym bulionem i odczekaj 5 min, aż będzie miękka, jeśli nie wchłonie całego bulionu, odlej nadmiar. Odcedź tuńczyka i połącz z przygotowaną wcześniej kaszą, następnie dodaj wszystko razem do podsmażonej cebuli z pomidorami i dorzuć świeży drobniutko pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku i nałóż do wydrążonych połówek bakłażana, polej ketchupem i posyp tartą mozarellą. Piecz 30-40 min w temperaturze 180 stopni, udekoruj świeżą bazylią.

Porady

Jeśli nie lubisz ryby, możesz użyć zamiast tuńczyka mięsa mielonego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować