To moje pierwsze takie faszerowane cukinie ale na pewno nie ostatnie bo są po prostu przepyszne, zapraszam:)
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
1 marchewka
100 g pora
100 g piersi z indyka
1 łyżeczka oliwy
10 g sera wędzonego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sól do smaku
½ łyżeczki suszonego tymianku
Faszerowane cukinie w stylu fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć i osuszyć. Rozkroić na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Oprószyć solą i tymiankiem. Indyka pokroić w małą kostkę. Por pokroić w cienkie krążki. Skrobaczką do warzyw marchewkę pokroić na cieniutkie paseczki.
2.Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić indyka. Podsmażyć 5 minut i dodać warzywa. Podlać 2-3 łyżkami i dusić kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia.
3.Zawartość patelni przełożyć na połówki cukinii. Ser pokroić w malutką kostkę i wymieszać z koncentratem. Rozsmarować na wierzchu każdej z połówek cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 20-25 minut. Smacznego!
Komentarze