Chyba trochę zapomniane , a pyszne jako samodzielne danie lub dodatek co czystego barszczu . Do farszu można dodać różne zioła ,kminek czy gałkę muszkatołową, co odmieni smak pieczonych kartofelków
60 min
Składniki:
Kilka średniej wielkości białych kleistych ziemniaków
1 łyżka masła
2 dag twardego, startego drobno żółtego sera
natka zielonej pietruszki
2 gałązki świeżego tymianku
Faszerowane kartofelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki ugotuj w łupinach w osolonej wodzie
2. Wystudź ugotowane ziemniaki
3. Przetnij na połowę każdy ziemniak i ostrożnie wybierz łyżeczką część miąższu
4. Pozostały miąższ utrzyj z masłem , tartym żółtym serem i ziołami
5. Otrzymanym nadzieniem wypełnij połówki ziemniaków i zapiecz w piekarniku .
6. Podaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do czystego, czerwonego barszczu.
Komentarze