Faszerowane kotlety ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubiony obiad mojej córki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
    mąka pszenna 1/4 objętości ziemniaków
    jajo 1
    mortadela ok. 0,3 kg
    olej do smażenia
    kalafior 1
    sól, cukier
    SOS:masło 2 łyżki
    mąka 2 łyżki
    mleko 1 szklanka
    sól, pieprz biały do smaku
    gałka muszkatołowa 1 szczypta

Faszerowane kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowanie kotletów ziemniaczanych mortadelą. 1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić.
    Mortadelę pokroić w grubsze plastry.
    Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajo, wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi kształtować placuszki, nakładać plastry mortadeli, dokładnie zlepić.
  • Smażenie faszerowanych kotletów ziemniaczanych. 2. Uformowane kotlety smażyć z obu stron na złoto.
  • Przygotowanie sosu beszamelowego. 3. Przygotować sos: masło roztopić w rondlu. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka zasmażka. Wlać mleko, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać przyprawy i gotować jeszcze przez 2 minuty.
    Na talerze wyłożyć usmażone kotlety, ugotowany kalafior i polać sosem beszamelowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy