Smaczne i sycące danie zamiast tradycyjnego obiadu.
60 min
Składniki:
4 duże młode ziemniaki
4 kabanoski z kurcząt
po pół papryki zielonej i czerwonej
pół cebuli
pół brokuła
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka oleju
koperek świeży
sól, pieprz
sałata i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Faszerowane młode ziemniaki z kabanosem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, osuszyć, nakłuć widelcem, każdy owinąć w folię aluminiową. Piec w 200st. ok.45 minut. Przestudzić, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek.
2.Przygotuj składniki na farsz.
3.Na łyżce oleju podsmażyć poszatkowaną cebulę, pokrojonego w plasterki kabanosa i pokrojone w kostkę papryki. Brokuła podzielić na różyczki ( kilka zostawić do dekoracji) i blanszować w posolonym wrzątku 2-3 minuty. Drobno posiekać i połączyć z warzywami na patelni.Wymieszać razem z łyżką koncentratu, solą i pieprzem do smaku.
4.Farsz nałożyć do wydrążonych i posolonych ziemniaków i zapiekać jeszcze 15 minut.w temp.180 st.Rozłożyć na sałacie, udekorować gałązkami koperku, brokułem i pomidorkami. Podawać na ciepło.
Komentarze