Faszerowane ogórki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do tego dania można wykorzystać duże i przerośnięte ogórki, a będziemy mieli pyszny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 dużych ogórków
    pierś z kurczaka
    1\2 papryki czerwonej
    1 cebula mała
    1 łyżeczka papryki mielonej
    pieprz mielony
    przyprawa do drobiu
    Sos:
    1/2 pęczka koperku siekanego
    2 łyżki śmietany 30 %
    1 łyżka mąki
    1/2 litra wody
    przyprawy
    1 łyżka masła

Faszerowane ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane ogórki 1. Ogórki obrać i wydrążyć środki, przed nałożeniem farszu delikatnie posypać solą i pieprzem.
    Pierś z jednego kurczaka pokroić w małą kostkę, połączyć z drobno posiekaną cebulą i papryką też pokrojoną w kostkę, całość wymieszać z przyprawami (przyprawa do drobiu, papryka mielona i pieprz), farszem napełnić ogórki które ułożyć w naczyniu w którym będziemy je zapiekać, zalać sosem koperkowym.
  • Faszerowane ogórki 2. Zapiekać w temp200st do 20 min.
    Ja podaję z ziemniakami.
  • 3. Sos koperkowy.
    Zagotować wodę z masłem, dodać koperek i mąkę rozmieszaną ze śmietaną i 2-3 łyżkami wody, doprawić do smaku i zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy