Papryka faszerowana mięsem, pieczarkami i serem feta

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Faszerowane papryki są doskonałe jako przystawka lub lekki obiad :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk
    4 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    10 pieczarek
    0,40 kg mięsa mielonego wieprzowego
    4 łyżki ketchupu łagodnego
    100 g ryżu
    150 g sera feta
    3 łyżki natki z pietruszki
    1 łyżka suszonego oregano
    0,15 kg żółtego sera
    2 łyżeczki vegety
    pieprz ziołowy
    sól
    masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Papryka faszerowana mięsem, pieczarkami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03imujt 1. Papryki umyć, odkroić kapelusze i wyjąć gniazda nasienne. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • image-1o07av3 2. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić dość drobno, podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z mięsem mielonym dodać do pieczarek, podsmażyć wszystko razem około 10 minut.
  • image-02ovdun 3. Następnie przełożyć do miski dodać ugotowany ryż, ketchup, pokruszony ser feta, natkę z pietruszki, oregano, vegetę, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  • image-1gker2q 4. Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem wypełnić aż po brzegi farszem. Posypać startym żółtym serem i przykryć kapeluszem papryki. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, podlanego oliwą około 3 łyżki.
  • image-1ayiq5o 5. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 godziny.
  • image-15x2yne 6. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować