Patisony kubeczki okazały się bardzo atrakcyjne dla mojej córeczki; to nietypowy deser lub ciepły podwieczorek czy nawet letni obiad ze zdrowych warzyw z własnego ogródka.
30 min
Składniki:
7średniej wielkości patisonów
8-10 średnich marchwi
70 g wiórków kokosowych
50 g rodzynek
cynamon, imbir, sól do smaku
1/3 szklanki mleka 3,2%
szklanka gorącej wody
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka ciemnego kakao
Faszerowane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchwie myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach; rodzynki parzymy, pozostawiamy na 15 minut we wrzątku.
2.Masę marchwiową mieszamy z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, mlekiem, doprawiamy do smaku cynamonem, imbirem i solą; dusimy na średnim ogniu przez 15 minut.
3.Patisony myjemy, wydrążamy łyżeczką środki, tak by zostały ścianki i dno; lekko ścinamy spody by można było patisony ułożyć w garnku.
4.Wydrążone patisony napełniamy marchwiową masą, układamy w teflonowym rondlu, podlewamy szklanką gorącej wody z rozpuszczoną 1 łyżką miodu; dusimy na średnim ogniu aż ścianki patisonów będą miękkie, ale jędrne.
5.Przygotowujemy sos: rozpuszczamy w małym garnku masło, dodajemy 1 łyżkę miodu i kakao, mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
6.Patisony podajemy na gorąco polane sosem czekoladowym - jako słodki obiad lub zdrowy deser.
Komentarze