Faszerowane patisony

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Patisony kubeczki okazały się bardzo atrakcyjne dla mojej córeczki; to nietypowy deser lub ciepły podwieczorek czy nawet letni obiad ze zdrowych warzyw z własnego ogródka.

  • 30 min

Składniki:

  • 7średniej wielkości patisonów
    8-10 średnich marchwi
    70 g wiórków kokosowych
    50 g rodzynek
    cynamon, imbir, sól do smaku
    1/3 szklanki mleka 3,2%
    szklanka gorącej wody
    2 łyżki miodu
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka ciemnego kakao

Faszerowane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchwie myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach; rodzynki parzymy, pozostawiamy na 15 minut we wrzątku.
  • Faszerowane patisony w sosie czekoladowym - farsz 2. Masę marchwiową mieszamy z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, mlekiem, doprawiamy do smaku cynamonem, imbirem i solą; dusimy na średnim ogniu przez 15 minut.
  • 3. Patisony myjemy, wydrążamy łyżeczką środki, tak by zostały ścianki i dno; lekko ścinamy spody by można było patisony ułożyć w garnku.
  • Faszerowane patisony w sosie czekoladowym 4. Wydrążone patisony napełniamy marchwiową masą, układamy w teflonowym rondlu, podlewamy szklanką gorącej wody z rozpuszczoną 1 łyżką miodu; dusimy na średnim ogniu aż ścianki patisonów będą miękkie, ale jędrne.
  • 5. Przygotowujemy sos: rozpuszczamy w małym garnku masło, dodajemy 1 łyżkę miodu i kakao, mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
  • Faszerowane patisony w sosie czekoladowym 6. Patisony podajemy na gorąco polane sosem czekoladowym - jako słodki obiad lub zdrowy deser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2012

Komentarze

Podobne przepisy